Sterilizarea face parte din comportamentul responsabil al unui proprietar (precum vaccinarea, deparazitarea etc.). Lipsa asumării acestei responsabilități este principala cauză a prezenței câinilor fără stăpân pe străzi.
Studiile au arătat că sterilizarea câinilor tineri nu are un impact negativ asupra dezvoltării animalului. O astfel de operație se recomandă a fi realizată la cca. 6-8 luni (înainte de primul ciclu de călduri la femele și înaintea dezvoltării unui obicei comportamental agresiv la masculi).
Castrarea este o simplă procedură de rutină cu riscuri, practic, inexistente. Condiția vitală ca intervenția să decurgă cu succes este ca subiectul să fie sănătos înainte de operație (examinat clinic de către medicul veterinar specialist).
Înainte de anestezie este necesar o privare de hrană de 12 ore și 3-4 ore de apă, pentru a preveni o posibilă vomitare.
La femele – se vor îndepărta ovarele și coarnele uterine.
La masculi – se vor îndepărta testiculele și scrotul (dacă este necesar).
La sfârșit plaga operatorie se va închide cu puncte de sutură în mai multe straturi.
ATENȚIE: firele de sutură din piele se vor îndepărta după două săptămâni.
Până la trezirea completă, cățelul trebuie adăpostit într-un loc uscat și cald, de unde nu poate să cadă sau să se lovească. În ziua respectivă este interzisă administrarea de lichide sau alimente imediat postoperator, pentru a preveni vomitatul.
Se pot observa:
ATENȚIE: plaga operatorie trebuie păstrată curată până la îndepărtarea firelor de sutură.
Este important de remarcat că afirmațiile „nu sterilizez masculul ca să fie și el bărbat” și femela „să fie mamă” nu sunt argumente reale, ci simple proiecții umane.
Adevărul este că animalele nu au aceeași percepție despre lume ca și noi, iar castrarea nu îi va afecta în niciun mod psihologic. Împerecherea, reproducerea sau maternitatea sunt simple comportamente instinctive iar privarea lor este imperceptibilă pentru animale.
Te invităm să citești și articolul despre: